2018. április 22., vasárnap

Védjük meg az otthonunkat!

Sziasztok Fecnikukkolók!

Ma van a Föld napja; az a nap, amikor minden embernek eszébe kell jutnia, hogy milyen nagy problémákat okoztunk saját magunknak, és ezt bizony senki más nem hozhatja rendbe, csak mi!

Úgy gondolom, kiemelten fontos, hogy minél többen beszéljünk erről a témáról és a Föld napja tökéletes alkalmat biztosít, hogy a blogon is írhassak erről. 


Más által használt jelzőket kölcsönvéve jelentem ki, hogy "szociálisan érzékeny" vagyok. Rendkívül meg tudok hatódni a katasztrófákon, mások tragédiáján, és legfőképpen azokon a híreken, amik a bolygónk haldoklásának a bizonyítékairól szólnak. Ha tehetném, adakoznék a jegesmedvék megmentéséért, az óceánok műanyagtól való megtisztításáért vagy az esőerdők kiirtásának megállításáért.

Miért van szükségünk ennyi dologra? A kényelmünk rendkívül sok szemetet termel, és mi ezzel fizetünk a természetnek a kapott javakért. Melyik volt az a pont, amikor végleg elszaladt velünk a ló? Amikor már nem vettük észre a következményeket, csak sokkal később, az utolsó utáni pillanatban?

Szomorú kérdések, ám az mindenképpen pozitív, hogy a világ az utóbbi időben kiemelt figyelmet szentel ezeknek. Persze, nem is igen tehetünk mást, nem igaz? Elég nehéz a szőnyeg alá söpörni a jégsapkák olvadását, vagy a tényt, hogy egyes állatfajok rövid időn belül eltűnhetnek a föld színéről. Ezek már akkora "szarkupacok", amekkora szőnyegünk már nincsen. Szerencsére.

A természet az arcunkba üvölt, kínkeserves fájdalmairól mesél, és mi végre figyelünk! Legalábbis megpróbálunk - ez már azért mégis valami

Ma a Föld napján Magyarországon a kiemelt témának azt választották, hogy rendkívül sok műanyagot használunk a mindennapokban. Pénteken reggel az egyik rádióban hallottam egy hírt, miszerint Angliában be szeretnék tiltani a műanyag szívószálat.

Szívószál. Milyen apró, elhanyagolható kis semmiségnek tűnő tárgy, ami mégis veszélyt jelenthet. A jó hír az, hogy könnyen helyettesíthető az elkészítése más anyaggal, egy olyannal, ami mondjuk nem öli meg közben a Földet.

Persze ezen kívül számtalan mást is felsorolhatnánk, amivel nap, mint nap találkozunk: műanyagzacskó, vizes palackok, a becsomagolt élelmiszerek a boltokban és a többi, és a többi. Ez az egyik oldal.

A másik oldalon olyan tengeri élőlények vannak, akik vagy belegabalyodnak különböző, általunk kidobásra ítélt műanyag szemétbe, vagy lenyelik azt, és emiatt pusztulnak el.

Biztos vagyok benne, hogy mindannyian láttunk már erről szóló fényképeket, videókat, esetleg még dokumentumfilmeket is. Nagyon megindító, nem igaz?

Természetesen én is ugyanúgy használom ezeket az eszközöket a mindennapokban, mint más. Nem lehet egyik napról a másikra elengedni mindent - főleg a rossz szokásokat nem. Viszont, ha egy kicsit odafigyelünk, akkor szép fokozatosan talán meg van rá az esély, hogy a helyes útra lépjünk. Elég csak a szelektív hulladékgyűjtésre gondolni, vagy arra, hogy nem műanyag szatyorba pakolsz bevásárlásnál. Apró lépésekkel indul minden. Csak induljunk el!

A mai nap egy remek alkalom, hogy tegyél valamit - bármit! - azért, hogy ezt az apró lépést megtedd.

Ne kapcsold fel ma a lámpát, este használj gyertyát - amúgy is csillaghullás lesz az éjjel, szóval ma megéri sötétben nézni az eget! ;)

Kezdj el szelektíven gyűjteni! Elég, ha első lépésben legalább a műanyagot szétválasztod a többi szemetedtől. Informálódj a neten, hogy mi a helyes módja ennek.

Menj ki a szabadba! Azon túl, hogy gyönyörű időnk van, fontos, hogy közelebbi kapcsolatba kerülj a természettel. Nem titok, hogy mennyire imádom az erdőket. Nincs is annál jobb, amikor a fák között állsz némán, és csak arra figyelsz, ahogy a madarak énekelnek, és a falevelek táncolnak a szélben. Nyomás!

Ha megteheted, ültess fát! Ennél jobb módszerrel nem is hálálhatnád meg a természetnek azt, amit korábban ő adott. Kicsiben is gondolkodhatsz, már az is sokat segít, hacsak egy virágot elültetsz! ;)

Ma - és lehetőleg holnap, holnapután és azután - figyelj rá, hogy kerüld a bevásárláskor a műanyagba csomagolt termékeket!

Alig néhány apróság, amit felsoroltam, ezer másféle módja is van, hogy kifejezzük hálánkat a bolygónak, amiért lakhelyet ad nekünk.

Nektek van valamilyen tervetek a Föld napjára? Mi az, amire próbáltok odafigyelni a hétköznapokban, és segítheti ezt az ügyet? Mit gondoltok ti erről a témáról?

Végezetül pedig szeretnék nektek megmutatni néhány videót, amik olyan szervezetek munkáját mutatják be, akik tesznek is azért, hogy helyre hozzák a hibáinkat! 

4Ocean



The Inertia



National Geographic





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése