2018. október 13., szombat

Az MBTI-típusom

Sziasztok Fecnikukkolók!

Nem régen olvashattátok a válaszaimat az Alternatív érettségi tagben kiválasztott kérdésekre. Az eredeti kérdéssorban (amit IDE kattintva megtaláltok) felfedeztem egy olyat, amire végül azért nem válaszoltam a kihívás során, mert úgy gondoltam, ez megérdemel egy saját bejegyzést. Ebben esett szó ugyanis az MBTI-típusról.

Forrás: Pinterest

Az MBTI, vagyis a Myers-Briggs-típuselmélet egy személyiségtípusokat meghatározó pszichológiai elmélet. Egyszer már hallottam erről, így nem volt számomra teljesen ismeretlen a szó, ám sokat felejtettem, így korábbi tudásom felfrissítéséhez az internet segítségét kértem. Így megtudtam, hogy az elméletet a második világháború éveiben állította össze Katherine Briggs és lánya, Isabel Myers. Korábbi pszichológusok munkásságát is felhasználták az elmélet kidolgozásakor, de ebbe nem szeretnék most jobban belemenni.

Röviden és tömören összefoglalva, az elmélet tesztjében olyan kérdéseket láthatunk, amik arra kíváncsiak, hogy bizonyos helyzetben, szituációban hogyan viselkedünk. Természetesen kénytelenek vagyunk bízni abban, hogy a válaszadó a lehető legőszintébben adja meg feleleteit, és nem próbálja meg befolyásolni az eredményt azzal, hogy nem a valós személyiségének megfelelő válaszokat adja. A teszt négy "törésvonalat" határoz meg, ami mentén viszgálja a kitöltő személyiségjegyeit. Ez a négy pár a következő: introvertált - extrovertált, érzékelő - intuitív, gondolkodó - érző, megítélő - észlelő. Ezek a szélsőséseg típusok, és a teszt során, a válaszok alapján eldől, hogy a négy kategórián belül ki melyikbe tartozik inkább. Persze matematikai számítása is van ennek, de annyira nem vagyok bátor, hogy annak a leírására vetemedjek.

Kíváncsi lettem, hogy vajon nekem milyen eredményt ad ki a teszt. Már kitöltöttem pár személyiségtesztet, és többé-kevésbé mindegyikkel egyetértettem, illetve magamra ismertem a leírásokban, és ez most sem volt másként. A megadott válaszaimból az derült ki, hogy én a mediátor személyiségtípushoz tartozom. Olvassátok el, ez mit is jelent:

"A Mediátor személyiségek igazi idealisták. Még a legelvetemültebb emberekben és a legtragikusabb eseményekben is keresik a jót és mindig javítani szeretnének a világon. Kívülről nyugodtnak, visszahúzódónak, sőt akár félénknek is tűnhetnek, pedig egyáltalán nem hiányzik belőlük a belső tűz és szenvedély. A népesség csupán 4 százalékát teszik ki, ezért sajnos sokan félreértik őket. Ha viszont sikerül hasonszőrű embereket találniuk, olyan harmonikus kapcsolatokra tehetnek szert, amelyek a boldogság és ihlet kiapadhatatlan forrásaivá válnak.

A Mediátorokat az elvek vezérlik, nem pedig a logika, az izgalom vagy a haszonelvűség. Döntéseikben a becsület, szépség, erkölcs és erény játszik fontos szerepet: a Mediátorokat tiszta szándék vezérli, nem a saját hasznuk, vagy a büntetéstől való félelem. A Mediátorok büszkék ezekre a kvalitásaikra – és tegyük hozzá, hogy joggal –, de mivel nem mindenki érti meg, mi motiválja cselekedeteiket, könnyen elszigetelődhetnek.

Forrás: Pinterest

Ha a fent említett tulajdonságok jól működnek, mély és tartalmas kommunikációt tesznek lehetővé a Mediátorok és a külvilág között: csodálatos könnyedséggel beszélnek metaforákban és példázatokban, valamint nagyon értenek ahhoz, hogy szimbólumok segítségével fejezzék ki elképzeléseiket. Ez a fajta intuitív kommunikációs stílus tökéletes mindenféle kreatív foglalkozáshoz, ezért nem meglepő, hogy sok Mediátort találunk a híres költők, írók és színészek között. Nagyon fontos ugyanis a Mediátorok számára, hogy megértsék magukat és helyüket a világban, és ezt úgy tudják a legkönnyebben megtenni, hogy belevetítik magukat műveikbe.

A Mediátorok nem csak anyanyelvükkel bánnak mesterien, hanem könnyen tanulnak meg egy második, vagy akár harmadik nyelvet is. Jó kommunikációs készségük kiváló eszköz a kezükben, hogy megteremtsék maguk körül az általuk nagyon fontosnak tartott harmóniát, és hozzásegíti őket, hogy tehetségük teljes mértékben kibontakozhasson, ha megtalálták, hogy mire is elhivatottak.

Az extrovertált személyekkel ellentétben a Mediátorok kevés emberrel tartanak szoros kapcsolatot, és egyetlen, jól kiválasztott ügyért hajlandók harcolni. Ha túl sok minden között osztják meg a figyelmüket, könnyen elfogy az energiájuk és letörnek, hiszen rettenetesen nyomasztja őket az a sok rossz a világban, amin nem tudnak javítani. Ez aztán a barátaikra is rossz hatással van, hiszen nehéz szembesülniük azzal, hogy mégsem olyan rózsaszín minden, ahogy Mediátor barátaik láttatták.
Ha nem vigyáznak, a Mediátorok könnyen elveszhetnek a jó keresésében, mert hanyagolják az élet mindennapos kötelezettségeit. A Mediátorok gyakran merülnek mély gondolatokba, szívesebben ábrándoznak a lehetőségekről, mint bármelyik más személyiségtípus. Ha ez nincs kordában tartva, könnyen elveszíthetik a kapcsolatot a külvilággal, és egyfajta remetelétbe merülhetnek, amiből aztán csak rengeteg munkával tudják barátaik vagy szerelmeik előcsalogatni őket.
Szerencsére, mint a tavaszi virágok, úgy bújnak elő újra meg újra a Mediátorok kvalitásai: a ragaszkodás, a kreativitás, az önzetlenség és az idealizmus, melyek az együttérzést, jóságot és szépséget hívják elő a világból."

Nem sok részébe tudnék belekötni, sőt, elolvasva egészen büszke lettem a személyiségtípusomra! :D Ha ti is kíváncsiak vagytok a sajátotokra, akkor IDE kattintva kitölthetitek a tesztet. A leírás végén láthatjátok még, hogy melyik valós vagy kitalált híresség tartozik ugyanabba a kategóriába, mint te.

Forrás: Pinterest

Szerintem érdemes néha hasonló teszteket kitölteni. Persze, nem szabad függnünk tőle, és megkérdőjelezni önmagunkat csak azért, mert egy kérdőív után olyan eredményt kaptunk, ami más embernek írt le minket, mint amilyennek gondoljuk magunkat. Ám én hiszem, hogy ha őszinte válaszokat adsz, akkor nem térhet el annyira a végeredmény a valóságtól. Jó ébresztő lehet ez néhányunknak, mert rávilágíthat olyan erősségekre, amiket eddig észre sem vettünk magunkban - vagy esetleg nem gondoltuk előnyünknek -, de akár olyan gyengeségekre is felhívhatja a figyelmünket, amikkel ha tisztában vagyunk, akkor könnyebben odafigyelhetünk arra, hogy elkerüljük vagy megerősítsük őket. Számomra ilyen például a "remetelét". Valóban, amikor a fantáziám alkotta világban élek, akkor hajlamos vagyok begubózni, és írással tölteni úgy egy egész hétvégét, hogy észre sem vettem, mennyi idő telt el. Ám így, hogy tisztában vagyok ezzel a veszéllyel, tudatosan odafigyelek rá, és kényszerítem magamat, hogy a való világba is kiszabaduljak időnként.

Nektek milyen eredmény született? Egyetértetek vele? Mi a véleményetek a hasonló személyiségtesztekről?

Források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Myers%E2%80%93Briggs-t%C3%ADpuselm%C3%A9let
https://www.16personalities.com/hu/ingyenes-szem%C3%A9lyis%C3%A9gteszt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése