Sziasztok Fecnikukkolók!
Itt-ott már elejtettem néhány megjegyzést azzal kapcsolatban, hogy az étkezési szokásaimon radikálisan változtatnom kellett az utóbbi időben. Mivel ez eléggé központi téma volt nálam az elmúlt fél évben, ezért mindenképpen szerettem volna beszélni róla.
Olvassátok el a mindenmentes történetemet, és ha nektek is van hasonló tapasztalatotok, esetleg kérdésetek lenne vagy csak megjegyzésetek, akkor ne habozzátok azt a bejegyzés végén leírni. :)
A történet nem is olyan régen kezdődik, egész pontosan 2017
tavaszán. Már a napok egyre melegebbek lettek, érződött, hogy a nyár nem sokára
beköszönt az ablakokon és forró üdvözlő puszit nyom mindenkinek az arcára, én
azonban teljesen mással voltam elfoglalva.
Mindig is sokat küzdöttem a fejfájással, amit
frontérzékenységhez vezettem vissza – én, mint tapasztalt doktor ugyebár
-, azonban idén ez átfordult valami egészen másba. Mivel a családban többen is
küzdenek a migrén okozta problémákkal, ezért nem kellett sokat találgatnom,
tudtam, hogy a görcsössé vált fejfájás fincsi hányingerrel megbolondítva mit is
jelent. Mikor meguntam, hogy fejfájás csillapítót eszem reggelire, akkor úgy
döntöttem, kérek beutalót a kórházba, és mondják meg a szakavatottak, hogy
miről is van szó.
Eléggé meglepődtem, amikor a tüneteim felsorolását követően
a kedves (béna humorú) doktor ételnaplót nyomott a kezembe és kérte,
hogy egy hónapig ezt legyek én olya drága vezetni. Láttatok már ilyet? Egy
A4-es papírra nyomtatott táblázat. Az oldalsáv a dátumot mutatta, a felső sor
pedig az órát. Be kellett jelölnöm, hogy melyik nap, hány órakor étkezem,
veszek be esetlegesen gyógyszert és az emésztési folyamatom végéről is oda
kellett firkantanom egy kis számocskát. A lap hátoldalán pedig ki kellett
részleteznem, hogy mit eszek.
Nos, hozzátartozik, hogy én világéletemben béna naplóíró
voltam. Továbbá, ha a szüleim a kezembe nyomnak egy vitamint, hogy „Ezt szedd be kislányom”, akkor én
nagyon ügyesenokosan beszedem jobb esetben egy hétig, rosszabb esetben pedig
egy napig. Aztán valahogy elfelejtődik a dolog. Bosszantó egy tulajdonságom, de
én már megbarátkoztam vele. Na, már most mindezek fényében egy ételnapló láttán
elég nehéz volt visszafojtanom a röhögő görcsöt, de megtettem, mert fájt a fejem,
és mert ijesztő volt a két méteres doki bácsi.
Mindezek mellett az egyik legjobb barátnőm tanácsára kértem
időpontot egy pesti magánorvoshoz, ahol ételallergia tesztet végeztek. Az ő
családjában is vannak hasonló gondokkal küzdő emberkék, tehát komoly
referenciával rendelkeztem a vizsgálattal kapcsolatban. Mivel nem vagyok orvos
és nem szeretnék butaságokat leírni, ezért a vizsgálat menetét nem részletezném
ki, mert igazából csak úsztam az árral és tettem, amit mondtak. A vége
mindenesetre az lett, hogy azért fáj a fejem, mert vannak bizonyos ételek,
amikre így reagál a szervezetem. Ha ezeket a tényezőket kiiktatom az
étrendemből, akkor pár hónap és újra jöhet a zabkása reggelire.
Itt egy percre tennék egy kis kitérőt, ha megengeditek.
Édesapám elég szkeptikus volt ezekkel a vizsgálatokkal kapcsolatban, mert hát
ugye egész generációk nőttek fel rántott húson, de szerencsére volt olyan drága
és a kedvemért kicsit szélesítette a látókörét és természetesen maximálisan
támogatott, még ha néha értetlenkedve is. Viszont tőle hangzott el az a mondat,
hogy bárki elmenne egy ilyen vizsgálatra, mindenkinél megállapítanának
valamilyen ételallergiát. Azt kell, hogy mondjam: így van! Bizony annyi
szemetet tömünk magunkba egész nap, és hát lássuk be, az ember szervezete nem erre
van kitalálva. Valószínűleg mindenki csak jót tenne magával, ha elkerülné a
vackok fogyasztását, de persze hedonista énünk ezt azért nem engedi olyan
könnyen. Én sem szívesen mondtam búcsút az étkezési szokásaimnak, de a
fejfájásom kínzó volt és persze az emésztésem sem a normális kereteken belül
mozgott. Ha valakinek nincsenek hasonlóan zavaró tünetei, akkor ugyan miért
venné rá magát arra, hogy zöldségeket egyen, mint a „nyulak” (igen, ezt is
apukám mondta)?! Biztos így is lenne rá oka, csak sokkal nehezebb lenne
megállni, mikor minden plakát, reklám és miegymás a finomabbnál finomabb
ételeket tolja a képünkbe.
Szóval én azért hallgattam az allergiavizsgálat eredményére,
mert bíztam benne, hogy ezzel megoldódik a problémám. Tudtam, hogy ez nem egyik
napról a másikra fog bekövetkezni, úgyhogy felvettem második névnek a „Türelem”
szót. És mi lett az eredmény? Mit nem ehetek? Hát, menjünk sorba: szója, tojás,
glutén és bármi, ami tartalmaz tejet. És nem, a laktózmentes tej sem jó.
Nos, ennyi mindenre még a kedves magán doki is azt mondta,
hogy ha egyszerre hagyom el mindet, az olyan, „mint három hátra szaltó a
betonon.” Javaslata szerint első sorban a tejet iktassam ki a tojással és
szójával együtt. Ez akkoriban azt jelentette, hogy a hűtőm teljes tartalmát
átruházhatom másra, ugyanis három dolog volt nálam biztosan mindig: tej, tojás,
sajt. Király!
szelektáltam. Sokáig tartott
bevásárolnom. Viszont sokat segített, hogy a közvetlen környezetemben, a
barátnőmnél már a legtöbb dolgot kitapasztalták és rengeteg segítséget, tippet
kaptam tőle – illetve kapok még a mai napig is. Szép lassan kitapasztaltam,
hogy a rizstej a legfinomabb, hogy a növényi sajtok annyira nem is szörnyűek és
ahhoz is hozzászoktam, hogy az őrületbe kergetek minden pincért a mindenmentes
kérdéseimmel.
Aztán visszamentem a kórházba (tudjátok, a magas
humorheroldhoz), aki közölte, hogy ugyan miért nem hagyom már el a glutént,
mert az lesz itt a fő probléma. Alig egy hónapja iktattam ki a korábbi ételeim
hatvan százalékát, most hirtelen ki kellett a maradékból még harmincat. Oké,
most már ennyire nem érzem drasztikusnak a dolgot, mert sok mindent tanultam az
ételekről, de azért ez akkor elég ijesztőnek tűnt.
Abban minden doki egyetértett, hogy körülbelül három hónapig
kell szigorú diétát tartanom, aztán egy tényező visszavezetésével szép lassan
próbálkozhatok. Ennek az ideje októberben jött el, és mit ad isten, pont akkor
utaztam Lisszabonba. Kínosan ügyeltem kint is arra, hogy ne egyek „káros” anyagokat,
de úgy határoztam, hogy utolsó nap, belecsapok a lecsóba. A nemzeti édesség a
nata egy leveles kosárka benne vanília pudinggal. I-S-T-E-N-I. És valószínűleg
soha többé nem fogok olyat enni. Sajnos a mértékletesség nem igazán jött össze,
ezt be kell látnom. A sütin kívül aznap még két szendvics is belekerült a
pocimba. Arra mondjuk figyeltem, hogy legalább ne tojásos meg vajas szendvics
legyen, de hát a glutén az ugyebár nem abban van. Három napig éreztem a
hatását, miután hazajöttünk.
Ezek után jelenleg azon az állásponton vagyok, hogy a
glutént még távol tartom magamtól. Igazából az orvosok azt mondták, hogy arról
örökre le kell mondanom. Most már ki tudom azt mondani – őszintén! -, hogy ez
nem is olyan nagy gond. Ha csak a gluténtól és esetleg a tejtől kell
megszabadulnom, talán azt még kibírom. Megtanulom kezelni.
Azt hittem, a sajt fog legjobban hiányozni. Imádtam minden
sajtot. Ha sajtot ettem sajttal, akkor boldog voltam. Azonban becsapós dolog
ez. Ugyanis érdekes módon az első dolog, amit ennek ellenére megpróbálok újra
beiktatni az étrendembe, az a tojás. Persze nem egyből rántottával kezdek; csak
szép fokozatosan. Viszont olyan rengeteg étel – SÜTI! – van, ami mindenmentes, „csak”
éppen tojás van benne! Ha ezt az egy dolgot újra ehetném, akkor az jelentős
segítség lenne. Körülbelül másfél hete vagyok úgy vele, hogy ha látok valamit,
ami mást nem, de tojást tartalmaz, akkor nem tolom el magam elől. Egész jól
fogadja a szervezetem is, úgyhogy azt hiszem, ezzel nem lesz gond.
Na és mi a helyzet a kezdeti tünetekkel? A frontokra
továbbra is érzékenyen reagálok, de a napi szintű erős fejfájás a múlté és az
emésztésem már a normális határán táncikál.
Olyan nagymértékben rányomta a bélyegét az utóbbi időben a
mindenmentesség az életemre, hogy
erről mindenképpen mesélni szerettem volna
nektek. Emellett szerettem volna felhívni a figyelmet arra, hogy nem szabad
félvállról venni a fájdalmakat és agyatlanul gyógyszereket bekapkodni. Ha én annyiban
hagyom a dolgot és mindent eszek továbbra is ugyanúgy, akkor az évekkel később
elég komoly gyomorbetegségeket idézhetett volna elő – igaz, hogy csak talán, de
nekem ennyi is elég volt; az egészségemmel nem akarok orosz rulettezni.
Nem akartam és nem is fogok hazudni senkinek, az étrendem
megváltoztatása nagyon nagy kihívást jelentett, de őszintén szólva baromi
büszke vagyok a kitartásomra, mert nem fogadtam volna magamra a kezdet
kezdetén. Minden csak hozzászokás kérdése. Az, hogy olyan dolgokat hagyok ki az
étkezésemből, amik nélkül korábban „élni sem tudtam volna” megtanított rá, hogy
nem szabad olyan görcsösen ragaszkodnunk a megszokásainkhoz. A változtatáshoz
nem kell más csak kitartás és elhatározás. Ha ez a kettő megvan az emberben,
akkor képes végig vinni és így olyan új tapasztalatokat és élményeket
szerezhet, amikről korábban nem is álmodott, mert a létezésükről sem tudott!
Nos, Miss. Yodát hallhatták. Mára ennyi volt, bezártam a
bölcsesség kincses ládáját. xD
- Henna
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése