2018. február 25., vasárnap

Pannon csillagda

Sziasztok Fecnikukkolók!

Bár igazán sűrű az év második hónapja, azért ez nem teljesen rossz dolog. Még alig kezdtünk bele a 2018-as évbe, de máris eljutottam néhány csodás helyre, amik eddig csak a bakancslistámon szerepeltek.

Előző bejegyzésemben már szót ejtettem életem első planetáriumi élményéről, amihez a lélegzetelállító Zselicben volt szerencsém.

A mai napon kibővült az általam látogatott csillagvizsgálók sora, mert sikerült eljutnom a lakóhelyemtől nem is olyan távoli Bakonybélbe, ahol a Pannon csillagda is található.


Ezúttal már volt mihez hasonlítanom az épületet, a kiállítást és a planetáriumi vetítést is, így valamivel könnyebben tudtam véleményt alkotni a helyről.

A Bakony mindig is a szívem csücske volt, aminek oka vélhetően az, hogy itt jártam a legtöbbet. Mivel nem élek messze tőle, ezért az esetek kilencven százalékában erre veszem az irányt, ha kirándulni támad kedvem.

Ennek ellenére - szégyen és gyalázat -, de a Pannon Csillagda mindeddig csupán a kívánságlistámon szerepelt. Az épület 2012-ben elnyerte "Az év ökoturisztikai létesítménye" díjat, és most már én is értem, hogy miért.

Az általam is láthatott kiállítás számomra színesebb és érdekesebb volt, mint a Zselici Csillagparkban, bár ennek nem feltétlenül a kiállított tárgyak az okai. A Csillagpark jóval gazdagabb meteorit gyűjteménnyel büszkélkedhet, így nyilván szakavatott csillagászok számára érdekesebb látnivalók vannak ott. Ám bármennyire lenyűgözött egyes meteorit darabok érdekes története, valamilyen oknál fogva a Pannon Csillagdában látható kiállítás jobban lekötött. Ez köszönhető néhány interaktív kiállítási tárgynak, mint például az általad egy hajókormánnyal forgatható csillagtérképnek. Emellett sokkal színesebb képekkel/fotókkal igyekeztek megfogni a közönséget. Még a mellékelt információk sem voltak olyan hosszúságúak, hogy az ember ne akarjon belekezdeni az elolvasásukba (nem mintha, ez nálam számított volna...), és szerencsére elég konyhanyelven, érthetően és humorosan voltak megfogalmazva.

A planetáriumi előadás szerencsére nem ugyanaz volt, mint a Csillagparkban, így az ismét nagyon lekötött és lenyűgözött. Ezúttal többet tudhattam meg a Napról, az univerzumunkról és a csillagokról. Zselicben első sorban a többi bolygókról hallhattam érdekességeket. Mivel a vetítések témája eltért, ezért azokat kár is lenne összehasonlítanom, amit azonban azért megjegyeznék, hogy a Pannon Csillagdában sokkal kényelmesebbek voltak a székek, így a közel fél órás kisfilmet tényleg zavartalanul élvezhettük.

Néhány héttel ezelőtt a felhős égbolt miatt nem tudtunk belenézni a Zselici Csillagpark távcsövébe, de ezt a mai napon szerencsére bepótolhattuk. Megnéztük a napot, amely élénkvörös, majdnem tökéletes gömb formát öltve tűnt fel a lencsén. Az igazán szemfülesek pedig a kör szélén észrevehettek néhány ugyanolyan színű foltot, amik a napkitörések voltak. Tudom, hogy sokan többre számítanak, hiszen néhány 3D-s mozifilmben sokkal látványosabb kép tárulhat elénk, de amíg azok csak számítógépes kreálmányok, addig az itt látottak bizony valósak.

A leírtak alapján talán nem nehéz kitalálni, hogy melyik csillagvizsgáló nyerte el jobban a tetszésemet, de azért a Zselici Csillagpark mentségére szeretném kihangsúlyozni, hogy az ottani kiállítás során egy olyan férfi tartotta az előadást, akinek a kommunikációs készségein még lenne mit fejleszteni. Ez nyilván belerondít az élménybe. A Pannon Csillagdában magad tempójában járhattad végig a kiállítást, és az információkat nem monoton hangon kellett végig hallgatnod, hanem te magad olvashattad el azt, ami éppen kíváncsivá tett.

Ennek fényében sokkal szívesebben zaklattam kérdéseimmel a Pannon csillagda alkalmazottait, mint a Zselici Csillagparkét.  Így tudtam meg azt is, hogy júliusban érdemes lesz visszamenni éjszakai csillaglesre, mert akkor lehetőségünk lesz megfigyelni a Marsot is! :O Szóval azt hiszem, van még egy biztos programom a nyárra. :D

Ami azonban örök emlék marad a kedvenc februári kirándulóhelyemről, az egy eszméletlenül lenyűgöző képeslap, amin az egyik kedvenc jelenségem, a Sarki fény látható. Bakonybéli utazásunk során sajnos nem találtam szép képeslapot, de azért a hűtőmágnes gyűjteményem gyarapodott egy új taggal. :D 

Mindent összevetve, akit érdekel a csillagászat, mindenképpen látogasson el Bakonybélbe. A környék gyönyörű, rengeteg túraútvonal keresztezi, és az eplényi sípálya is csak egy köpésre  - egy olyan Titanicos, nagy, gusztustalan köpésre... xD - van.

Aki arra téved, és úgy érzi ideje enni is valamit, annak meleg szívvel ajánlom a nagyon kedves Vadszőlő Éttermet. Egy régi családi házban kialakított étteremről van szó. Tulajdonképpen olyan, mintha a nagymamám nappalijába beraktak volna pár asztalt és széket, és ott ülne le a család ebédelni. Szóval aki a puccos helyeket szereti, nem biztos, hogy öt csillagot ad majd a helynek, de aki szeretné úgy elkölteni az ebédjét, mintha otthon lenne a családjával vasárnap délben, akkor ő biztosan imádni fogja. A kiszolgálás tökéletes - mit is várunk egy helyes pincérfiútól... :D  -, az ételek nagyon finomak (allergia jelzések is vannak az étlapon!!!!!), a somszörpöt pedig első dolgotok legyen megkóstolni!

Szóval, nekem így telt a vasárnapom.

Ti jártatok már a Pannon Csillagdában, vagy esetleg bármilyen más csillagvizsgálóban? Ti milyen véleménnyel jöttetek el onnan?

*A bejegyzésben saját fotók láthatók*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése