2018. október 1., hétfő

Alternatív érettségi tag

Sziaszok Fecnikukkolók!

Úgy érzem, mintha évekkel ezelőtt történt volna, hogy egyik nagyon kedves blogger társam, Lia kihívott egy újabb tagre, amit ezúton is köszönök neki! :)  IDE kattintva elolvashatjátok az ő válaszait is. Nos, a valóságban mindössze "csak" pár hónapja történt a dolog, azt viszont tény, hogy az érettségin már jó ideje túl vagyok.

Az eltelt idő ellenére tisztán emlékszem még a rajtam eluralkodó izgalomra és páni félelemre az érettségire való felkészülés időszakából. Akkor szerettem bele a kávéba - amiről azóta sem tudok leszokni -, akkor jöttem rá, hogy én csak úgy tudok eredményesen tanulni, ha saját jegyzeteket készítek, és pont ebből fakadóan akkor volt utoljára ínhüvelygyulladásom. Akkoriban mindenki, aki már túl volt ezen a megmérettetésen csak azt hajtogatta, hogy milyen gyorsan túl leszek rajta, és utólag nevetni fogok magamon, amiért ennyire féltem tőle. Utáltam, hogy ezt hallom mindenkitől, de bármennyire is fáj, be kell vallanom, hogy igazuk volt. Visszatekintve már nevetek az akkori lázas készülődésen vagy azon, hogy szinte aludni sem tudtam - bár ez lehetett a kávétól is, azt hiszem. :D

Amikor megláttam a tag címét, akkor egyből eszembe jutottak az akkori érzések, ám ezúttal inkább megmosolyogtattak az emlékek, mintsem hogy pánikolni kezdtem volna tőlük. Ebben a kihívásban a legjobb, de egyben a legnehezebb dolog szerintem az volt, hogy adott választási lehetőséget. Meglepően nagy dilemmát okozott kiválasztani a kérdéseket, de igyekeztem olyanok mellett dönteni, amikhez hasonlóak még nem voltak. Így talán most újabb oldalamat ismerhetitek meg. ^^

Lássuk, ezúttal milyen "tételeket" húztam!

Szabályok:

- Írj néhány kedves szót arról, akitől kaptad a kihívást. Ha nagyon szereted őt olvasni, belinkelheted a blogját is.
- Az én alternatív érettségimen három tárgy van: random tényekemlékek, és fantázia. Mindhárom tárgyból húsz-húsz „tétel” van. Ahhoz, hogy átmenj, legalább tízet meg kell válaszolnod tárgyanként, amiket te választhatsz ki.
- Nincs rossz válasz!
- A válaszaid után illeszd be az eredeti kérdéssornak, vagyis ennek a linkjét, hogy a kihívottaid is tudjanak válogatni a hatvan kérdés közül.
- Hívd ki azokat, akiknek szívesen feldobnád a napját; vagy azt, akit a vizsgák közben megjutalmaznál még egy vizsgával!

Random tények:

1. Melyik a kedvenc évszakod?

A tavasz és az ősz. A kettő közül elég nehéz lenne választanom. Mindkét időszakban úgy érzem, hogy a természet átveszi az uralmat. A színpompás ruhákba öltözött növényzet ilyenkor szinte rádkiabál: "Hahó! Itt vagyok, vegyél észre, láss meg és törődj velem!"


2. Mi a legfurcsább visszatérő álmod?

Az én esetemben ez az álom nem csak a legfurcsább, de a legbizarabb kategóriába is sorolható, ugyanis már többször megálmodtam a saját halálomat. Első alkalommal felriadtam és teljesen levert a víz. Azóta előfordult még pár alkalommal, de már sokkal nyugodtabban reagáltam rá. Egyszerű rossz álomként fogom fel, és utána egy ideig mindig kerülöm az ijesztő filmeket.

3. Tejre a müzli, vagy müzlire a tej?

Müzlire a tej. Mindenképpen.

4. Van olyan videó, ami minden alkalommal megnevettet? Melyik az?

Egyik barátomról készült idén nyáron, és alig várom, hogy bekerüljön FailArmyra, mert szerintem ott a helye! Az illető éppen Cipruson nyaralt, és egy szikláról ugrott bele a tengerbe - ugyan, mi rossz történhet ilyenkor?? -.- Fogalmam sincs, hogy mi játszódott le a fejében abban a pár másodpercben, amíg a levegőben zuhant és látta az egyre közeledő tengert, de az biztos, hogy az elrugaszkodásnál még nem így képzelte el a dolgot. A barátom ugyanis gyönyörű, tankönyvbe illő hasast ugrott, ami olyan nagy csattanással járt, hogy csodálkozom, amiért nem szakadt ketté az egész ember. Mindenesetre így, hogy tudom, semmi baja nem lett, a videót látva minden alkalommal törölgetnem kell a könnyeimet, amik az erős nevetéstől buggyantak ki.

5.Mi a legjobb és legrosszabb tulajdonságod?

A legjobb azt hiszem az, hogy könnyen alkalmazkodom - mind emberekhez, mind környezethez.
A legrosszabb pedig szerintem az, hogy képes vagyok mindent a legutolsó, vagy inkább az utolsó utáni pillanatra hagyni. 

6. Ki a példaképed, és miért? Ha bárkit választhatnál, akivel leülhetsz ebédelni, őt választanád?

Az anyai nagymamám. Róla szerintem már sokat meséltem, de valóban szeretnék olyan lenni, mint ő idősebb koromra. Sajnos nagyon keveset tudok vele találkoztni, úgyhogy nagyon örülnék, ha lenne időnk egy közös ebédre.

7. Van olyan dolog az életedben, amit eddig soha nem mondtál el senkinek?

Van.

8.Napfelkelte, vagy naplemente?

Naplemente.

9. Van valami olyan szokásod, amivel véded a környezetet?

Itthon szelektíven gyűjtöm a műanyagot és a papírt.

10.Van olyan étel, vagy ital, ami Magyarországon nem kapható, de odavagy érte?

Nem régen írtam a lengyelek vodkájáról, a Soplicáról. Illetve szintén onnan való az isteni málnás méz, amit itthon még nem láttam.

Emlékek:

1. Van olyan kiegészítőd (óra, nyaklánc, karkötő stb.) amihez különösen ragaszkodsz? Miért?

Van egy nyakláncom, ami egy téglalap alakú kagylóból áll, aminek az alján virágot formázó lyukak vannak. Ezt fedi be egy fehérarany lapocska, aminek van egy kör alakú lyuk az aljánál, hogy az alatta lévő virágos minte látszódjon. Nagyon különleges, egyedi darab. Ballagásomra kaptam apukámtól. Ha csak egy ékszerem lehetne, az lenne az.

2. Mi volt a legszebb, vagy legmeghatóbb mondat, amit valaha mondtak neked?

A szüleimtől hallani azt, hogy büszkék rám, az eddigi legszebb, amit hallottam. Nagyon sokat jelent, hogy tényleg így éreznek és remélem, továbbra sem fogok nekik csalódást okozni.

3. Mi volt a legértékesebb dolog, amit valaha nyertél?

Nem vagyok egy versengő típus, így nem sok olyan szituációba kerültem, ahol volt bármilyen díj, amit el lehetett nyerni. Azt hiszem a legértékesebbet tavaly kaptam, amikor elnyertem a munkahelyemen az Év legeredményesebb toborzója címet. Ekkor kaptam úgy nevezett feldoboxot, ami több programlehetőséget tartalmaz, amik közül a számomra legérdekesebbet kiválaszthatom. Még nem használtam fel, de nagyon szemezek az ismerkedés a lőfegyverekkel, a gyertyakészítés vagy a sétahajókázás a Dunán programokkal.

4. Mi volt általánosban a kedvenc online- vagy videojátékod?

Akkoriban még a városi könyvtárba jártunk egy órányi számítógépezésért és mindenki rá volt kattanva a teveclubra.

5. Mi volt a jeled óvodában?

Kifli, de én akkoriban folyton azt mondtam, "fifli".

6. Melyik volt a legemlékezetesebb születésnapod?

Szerecsére sok volt, de azt hiszem annak örültem a legjobban, amikor meglepetés születésnapi partit szerveztek a barátaim. Tényleg sikerült meglepniük és nagyon jól esett, hogy annyi energiát fektettek a buli megszervezésébe.

7. Sírtál már fiú, vagy lány miatt?

Többször is.

8. Mit tartasz a legnagyobb dolognak, amit eddig elértél?

Azt hiszem, arra vagyok a legbüszkébb, hogy megállok a saját lábamon. Szerencsém van, hogy anyagilag kivitelezhető számomra, hogy ne a szüleimmel éljek. Bár vannak nehézségei annak, hogy egyedül fenntarts egy lakást, de eddig egész jól megoldottam. 

9. Mi volt az indok, amiért legutóbb letiltottál valakit?

Egyszerűen annyi, hogy nem tartottuk a kapcsolatot. Ha jól emlékszem egyik ismerősöm ismerőséről van szó, akivel talán ha egyszer összefutottunk sok évvel ezelőtt. Akkor a facebookon ismerősök lettünk, de nem rég rájöttem, hogy ha szembe jönne velem az utcán, lehet meg sem ismerném, úgyhogy letiltottam.

10. Mi volt életed első könyve, amit elolvastál?

Nem vagyok benne teljesen biztos, hogy valóban ez volt-e, de én úgy emlékszem, A két Lotti könyvet olvastam először.

Fantázia:

1. Mi az az esemény, amit a legjobban vársz? Hány nap van még addig?

Ami valóban a közeljövőben lesz, és már nagyon várom, az egy utazás. Ezúttal a belgiumi Brugge lesz a célállomás. Valódi kis meseváros az elmondások szerint, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok már rá. Szerencsére már csak 19 nap van addig hátra.


2. Ha bármilyen frizurád lehetne, milyet választanál?

Színes! Az egészet rozéra, sötétkékre, vörösre vagy valami hasonlóra festetném, ha nem félteném a hajam eredeti színét. Mivel azonban nem szeretném elveszíteni a tincseim valódi árnyalatát, ezért maradok az ombrénál.

3. Mi az álommunkád, amivel negyven évig szívesen foglalkoznál?

Írónak lenni. Tudom, hogy az írók szerint az sem álommunka, ráadásul itthon képtelenség lenne csak ebből megélni, de hát ettől marad ez valóban csak egy álom.

4. Ha mindenképpen népszerű lennél a jövőben, de te választhatnád meg, mivel válsz azzá, mit választanál?

Az előző válaszom után nem lesz meglepetés: szeretném ha a saját regényem tenne híressé. Bár őszintén szólva a hírnév nem olyasmi, amire annyira vágynék.

5. Ha írtál/írnál regényt, az miről szól(na)?

Nem titok, hogy szeretem a fantáziadús, futurisztikus vagy utópikus történeteket, úgyhogy szerintem az írásaimban is ez a témakör fog a jövőben is megmutatkozni. Ha mégis írnék olyasmit, aminek a témája nem rugaszkodik el annyira a valóságtól, akkor valószínűleg a romantikus kriminél maradnék.

6. Ha holnap azzal a tudattal ébrednél, hogy egyvalami megváltozott a külsődön, miben reménykednél, mielőtt a tükör elé állsz, és meglátod?

Szeretnék nőni egy kicsit. Persze, tudom, nagyon cuki, hogy ilyen alacsony vagyok, de ha ezt még egyszer meghallom valakitől, annak nagyon véres vége lesz. Csak öt centi vagy néhány mérettel nagyobb lábak, hogy normális magassarkút is tudjak venni! Ennyit kérek csupán!

7. Mit gondolsz a tévé és a nyomtatott újság jövőjéről?

A tévé jövőjéről nehéz úgy beszélnem, hogy nem nézek igazán tévét. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy ha tényleg a jövőbe tekintünk, akkor inkább ennek a témának lesz létjogosultsága, nem pedig a nyomtatott újságnak. Már évek óta tudjuk, hogy az utóbbi ideje leáldozóban van. Szomorú is, meg nem is. Megvan a maga szépsége annak a szokásnak, hogy az ember reggel leül egy csésze kávé mellé, széthajtogatja az újságot, majd elolvassa a napi híreket. Ám ennek ellenére én magam sem veszek rendszeresen újságot, mert sokkal gyorsabb, ha interneten járok utána a dolgoknak. Ráadásul így valóban olyan híreket olvashatok, amik érdekelnek. A tévére visszatére pedig teljesen egyértelmű, hogy a mindennapi szórakozásunk része lett, és ez még nagyon sokáig így is fog maradni.

8. Mik a feltételei egy működő fiú-lány barátságnak?

Ez egy rendkívül vitatott témakör, és nem véletlenül. Sokaktól hallom, hogy egész egyszerűen nem létezik olyan, hogy fiú-lány barátság. Ám ezt olyantól hallani, aki fiú, mégis őszinte barátság van kettőnk között, kicsit ellentmondásos. Én azt mondanám, hogy létezik, ám mégis teljesen más természetű, mint az azonos neműek közti barátságok. Ettől még ott van, jelenthet neked ugyanannyit a legjobb fiú barátod, mint a legjobb lány barátod. Viszont el kell fogadni, hogy a kettőt nem érdemes összehasonlítani. Pont úgy, mint ahogy abba a kérdésbe sem érdemes belekontárkodni, hogy miben más egy férfi és egy nő. Olyan sok tényező játszik közre, ráadásul mindegyik eltérő lehet egyénenként is, hiszen mind más személyiséggel rendelkezünk. Ennek fényében én azt is lehetetlennek tartom, hogy feltételeket határozzunk meg egy ilyen - vagy ha már itt tartunk, bármilyen más típusú - barátsághoz. Az ember ösztönösen érzi, hogy ki az a személy, akinek a társaságát élvezi, akiben megbízik és akivel szívesen tölti az idejét, és ki az, akit inkább kerülne. Hallgatni kell erre az ösztönre, és nem szabad hagyni, hogy ezt befolyásolják a különböző sztereotípiák.

9. Hogyan változna a világ, ha kiszivárogna, hogy tíz évünk van hátra egy meteor becsapódásáig?

Hát, ezt a kérdést imádom! :D Viszont a válaszom nem túl pozitív. Úgy gondolom, hogy az emberiség nagy része úgy fogná fel a dolgot, hogy itt az esély, hogy minden olyat megtegyen, amit addig nem mert. Ez persze nagyon szép is lehet, de szerintem hamar átesnénk a ló másik oldalára. Mire képes az ember, ha nem törődik a következményekkel? Jelenleg nem kell tartanunk egy meteor becsapódásától sem, és  így hosszú távra kellene terveznünk azért, hogy lehetőség szerint még az unokáink talpa alatt is maradjon talaj és ők is fürödhessenek tiszta tengerben. Ám így sem vagyunk képesek megóvni az otthonunkat. Kizsákmányoljuk a Földet, márpedig ha a bolygónk életét folyamatosan megrövidítjük, úgy a sajátunkat is megfogjuk. Mi történne akkor, ha pontosan tudnánk, hogy hány évünk van vissza? Ha még annyira sem törődnénk az általunk okozott kár további hatásaival, mint most? Szerintem meg sem érnénk a tíz évet. Mire ideérne az a meteor, szerintem az emberiség száma minimum a felére csökkene. 

10. Ha eltűnne a legjobb barátod, vagy barátnőd, hol keresnéd elsőként? Tegyük fel, hogy még nem terjedt el az internet, a telefonja pedig ki van kapcsolva.

Csákváron a hegyen. Odamásznék fel először, és bízom benne, hogy ott gubbasztana az egyik nagyobb kövön és engem várna finom forralt borral vagy valami hasonlóval. :D

Az összes tételt IDE kattintva olvashatjátok el.

Mivel sajnos sokáig késlekedtem a kihívás teljesítésével, ezért alig van olyan személy, akinél ne járt volna már ez a kihívás. Így most csak egy valakinek küldeném tovább:


A kihívás valóban nagyon érdekes volt. Tetszettek a kérdések, mert mind olyan volt, amilyenekkel eddig még nem találkoztam. Remélem, nektek pedig a válaszok tetszettek. Ha szeretnétek egy-két kérdést ti magatok is megválaszolni a kihívástól függetlenül, tegyétek meg bátran a bejegyzés végén kommentben.

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Köszönöm a jelölést. ^^ Végre sikerült kitöltenem. Ne haragudj, hogy ennyit késtem vele. ^^"

    Üdv.:
    Kykky

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Ó ugyan, tőlem ezért soha ne kérj bocsánatot, mert én legjobb esetben is féléves lemaradásban szoktam lenni. :D
      Henna

      Törlés